Skúsenosti a výsledky s Mulligan konceptom

Librum je vďaka spolupráci s Dr. Oliver (PaedDr. Oliver Poór dipl.f.) hrdým a výhradným partnerom Mulligan Teachers Association na Slovensku. Dr. Oliver sa v rámci svojich aktivít stal neúnavným podporovateľom rozvoja starostlivosti o zdravie súčasťou ktorého je aj rozvoj fyzioterapie samotnej a vzdelávania fyzioterapeutov. Vďaka jeho snahe mali možnosť aj v minulom roku desiatky slovenských fyzioterapeutov, trénerov a mladých podnikateľov absolvovať certifikované kurzy vôbec po prvý krát s financovaním z grantov. Jedným z najvyhľadávanejších bol Mulligan koncept.

V nasledujúcom článku sa dozviete prečo začal tieto kurzy robiť, s akými pacientami má najlepšie výsledky a prečo využíva spomedzi desiatok absolvovaných kurzov práve Mulligan koncept a ďalej ho rozvíja?

Dr. Oliver je v spolupráci s Librum výhradným partnerom Mulligan koncept na Slovensku
Dr. Oliver (Oliver Poór s.r.o.) je v spolupráci s Librum výhradným partnerom Mulligan koncept na Slovensku

Prečo si sa rozhodol zúčastniť kurzu Mulligan koncept?

Mulligan koncept mi odporučil jeden z lektorov s ktorým som spolupracoval, keď som sa ho pýtal čo ho inšpirovalo a pomohlo mu v jeho praxi. Dal na jeho odporúčania a absolvoval som Mulligan koncept – Upper Quadrant (aktuálne možnosti originálneho a akreditovaného vzdelávania sa na Slovensku)po prvý krát vo Viedni. Po kurze som strávil osobný čas aj s lektorom. Na spoločnej večeri sme sa dohodli, že zorganizujeme prvý kurz Mulligan koncept aj na Slovensku. Písal sa rok 2018 a Mulligan koncept sa stal pre mňa voľbou číslo 1 v mojej práci fyziotrénera.

U ktorých klientov si začal využívať Mulligan koncept?

Tým, že ma navštevovalo veľa klientov s komplikovanými problémami, ktorí bezúspešne vystriedali viacerých fyzioterapeutov a lekárov, začal som s Mulligan koncpetom práve u nich. Pojedli krabičky liekov a preto som vzhľadom na ich stav musel pracovať veľmi šetrne a efektívne. V tom bol Mulligan v porovnaní s inými metódami bezkonkurenčný. Oslovil ma najmä tým, že naučené hmaty a techniky pre jednotlivé kĺby som vedel využívať intuitívne. Dôležité bolo uchopiť ich správne, aby som zlepšil stabilitu kĺbu a následne sme s klientom skúšali jemné mobilizácie v rámci ktorých ma korigoval, ktorý z nich minimalizuje bolesť pri pohybe. Takto som vždy vedel nájsť ideálny smer mobilizácie v ktorom sme vykonávali pohyb ako vzpaženie, výpad, otočenie hlavy doprava a podobne. Stal sa u mňa voľbou číslo 1 prakticky u všetkých nových klientov od stavov po zraneniach, operáciách, s bolesťami kĺbov či chrbta, ale aj u športovcom s boľavými kolenami či praskaním v bedrách.

Čím je metodika Mulligan iná, že výsledky sú prakticky okamžité?

Zistením správneho smeru mobilizácie zistím, do ktorého smeru je problematický segment ťahaný. Nerovnomerný tonus vytvára pozičnú chybu v kĺbe a vedie k treniu a bolesti. Mojou korekciou dôjde k mobilizácií štruktúry a uvoľneniu nadbytočného napätia či tlaku. Následný (klientom) aktívne vykonávaný pohyb má funkciu motorického učenia v rámci ktorej mozog klienta dostáva informáciu “keď to budeš robiť takto, nebude ťa to bolieť”. Na základe tejto informácie zmení vzorec ktorým zapája jednotlivé svaly do pohybu.

Mulligan koncpet umožňuje hneď na prvej terapií stanoviť liečebný postup a overiť jeho efektivitu vďaka okamžitým výsledkom
Mulligan koncept umožňuje hneď na prvej terapií stanoviť liečebný postup a overiť jeho efektivitu vďaka okamžitým výsledkom

Sú takéto rýchle výsledky udržateľné?

Jednoznačne áno. Keď nadviažem na “objavenie bezbolestného pohybu” zaťažením segmentu v podobe činky, pridania odporu rukou… Mozog dostáva nadprahový podnet, ktorý posilňuje stabilitu segmentu. Klienta učím cvičenia na doma, ktoré som sa taktiež naučil na školení Mulligan koncpet. Každá korekcia, ktorú robím s klientom na terapii má aj domácu verziu a klient tak odchádza s jedným – dvoma cvičeniami domov a ochotne ich robí, lebo cíti okamžitý progres. Niektoré kĺby navyše podporím aj tejpingom, ktorý som sa rovnako naučil na školení.

Máš absolvované desiatky kurzov. Aké ďalšie využívaš, keď ti Mulligan nefunguje?

V rámci techník na redukciu bolesti využívam prakticky iba Mulligan koncept, pretože funguje natoľko spoľahlivo. Má jednoznačne preukázané výsledky (200+ vedeckých štúdií). Umožňuje mi okamžite zistiť, ktorá technika mi u klienta odstráni bolesť a už mi stačí na nej ďalej stavať. Následne pridávam zaťaženie a pokračujem ďalej fyziotréningom. Klienta naučím jedno až dve cvičenia na doma, aby sa okrem odstránenie bolesti, cítili celkovo istejšie, v pohode a aktívne predchádzal návratu problémov. Žiadny iný koncept mi nepriniesol také rýchle, spoľahlivé a pretrvávajúce výsledky.

Na rýchlu úľavu od bolesti vďaka mobilizácií s pohybom nadviažem zaťažením segmentu, prípadne tejpingom.
Na rýchlu úľavu od bolesti vďaka mobilizácií s pohybom nadviažem zaťažením segmentu, prípadne tejpingom.

Preto si sa pustil do ďalšieho rozvoja tejto metodiky? 

Áno. Práve preto som začal robiť zahraničné kurzy ako Mulligan koncept na Slovensku. Chcel som, aby naši fyzioterapeuti, tréneri a účastníci vzdelávania nemuseli cestovať do zahraničia. Vylepšili sme skriptá, obsah školení, zaviedli sme “meet and greet” obedy s lektorom a navyše aj Librum Talks. Účastníci kurzov ostávajú po kurze na Librum Talks pri večernom drinku s lektorom, prípadne robíme formát s raňajkami. Ľudia sa môžu spýtať lektorov na čokoľvek čo ich zaujíma, alebo im pomôže v praxi.

Prečo je dobré, aby ľudia hladali školenia nielen s pridelenými kreditmi, ale také, ktoré sú akreditované Ministerstvom zdravotníctva?

Kurz Mulligan koncept prešiel akreditáciou v rámci ktorej sa komisia jednoznačne zhodla o prínose mobilizačných techník v spojení s pohybom (MWM Mobilization With Movement), odbornosti lekorského zboru ako aj formáte a spôsobe výučby a je prvou a jedinou takouto akreditovanou metodikou na Slovensku. Je to určitá záruka, že vzdelávanie bolo preverené akreditačnou komisiou zostavenou z odborníkov s dlhoročnou praxou.

Veľmi nám záleží na rozvoji techník, ktoré sú založené na reálnych výsledkoch a preto riešime aj všetku potrebnú dokumentáciu. Chceme, aby boli kurzy nielen praktické, ale aby z nich mali ľudia aj kredity do systému celoživotného vzdelávania. Navyše si môžu naše akreditované kurzy preplatiť cez grantové programy a stavať svoje portfólia vzdelania primárne na kurzoch overených a schválených Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky. Mulligan kurz bol takto preverený a schválený MZSR na základe § 41 zákona o poskytovateľoch, príslušných ustanovení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 296/2010 Z.z. o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania.

Záleží nám na najvyššej kvalite vzdelávania a preto sú naše kurzy akreditované Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky.
Záleží nám na najvyššej kvalite vzdelávania a preto sú naše kurzy akreditované Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky.

Aké sú najčastejšie feedbacky účastníkov kurzu? Využívajú ho vo svojej praxi, alebo je to iba certifikát na stenu?

Ľudia sú z kurzu nadšení. Pre začínajúcich fyzioterapeutov je neoceniteľná studnica vedomostí, ktorá im pomáha riešiť aj najnáročnejšie diagnózy ako zmrznuté ramená, akútne stavy platničiek, chronické bolesti kolien a mnohé iné. Rovnako skúsení veteráni implementujú desiatky techník do svojho portfólia, lebo rýchlo si na vlastných rukách overia efektivitu terapie. Účastníci, ktorí na úvod nepodchytili potrebný cit si zvyčajne doplnia kurz Palpačná anatómia a biomechanika a absolvujú Mulligan koncept Refresher vďaka čomu získajú potrebný cit a dosahujú výsledky v aké ani nedúfali. Práve výsledky a spokojnosť účastníkov sú tým, vďaka čomu sú kurzy prakticky vždy v predstihu vypredané. Pozrite si aktuálnu ponuku originálnych a akreditovaných kurzov pre Slovensko a registrujte si svoj termín.

Spokojní účastníci Mulligan koncept s portugalským lektorom Francisco Neto
Spokojní účastníci Mulligan koncept s portugalským lektorom Francisco Neto

Myslím, že tento kurz by sme si nemali nechať ujsť. Ako prebieha registrácia?

Možnosť registrácie prebieha cez kontaktný formulár, alebo kúpou na tlačidlo z aktuálnej ponuky originálneho a akreditovaného vzdelávania v ponuke Librum Education. Tým, že momentálne je možnosť mať tento akreditovaný kurz preplatený cez grantové schémy Európskej únie, ľudia mi píšu najčastejšie na whatsapp, alebo kontaktný formulár na stránke, aby som im s tým poradil. Som rád, že môžem touto formou podporovať svojich kolegov. Je mnoho ľudí, ktorí poskytujú mizernú kvalitu vzdelávania, lebo chcú na ľuďoch iba zarobiť. My sme sa vybrali úplne inou cestou a preto organizujeme aby tie najlepšie školenia so skúsenými a medzinárodne uznávanými lektormi. Chceme, aby mali účastníci našich kurzov možosť získať medzinárodne uznávaný a na Slovensku akreditovaný kurz ako Mulligan koncept či Palpačná anatómia a biomechanika zadarmo. Verím, že využijú túto možnosť, kým sa prostriedky vyčlenené na podporu vzdelávania neminú.

Najnovšie články v Newsroom

Prečo sa špecializujeme na kurzy manuálnych techník?

Prečo sa špecializujeme na kurzy manuálnych techník?

Niektoré vzdelávacie spoločnosti sa orientujú prevažne na on-line vzdelávanie a kurzy mäkkých zručností. Pre organizátora je výhodné spraviť e-learning a učiť všeobecný obsah zameraný na rozvoj soft-skills, ale prinesie to niečo manuálne zameraným profesiám? My sme si vybrali opačnú cestu a podporujeme rozvoj praktických a manuálnych zručností výhradne prezenčnou formou vzdelávania.